Sabtu, 9 Februari 2019

"MOH LE NGAMBIT BUWOH MANGGIH"

Kate oghang tetuwe.....:

Kalu nak ngenei jauh lengkonye sungei..... tanye le seluwang
Kalu nak tawu dalamnye lubuk..... tanye le membeghang
Kalu nak tawu tebeinye utan...... tanye le ghimo belang
Kalu nak tawu luwehye padang.... tanye le belalang
Kalu nak tawu liyutnye selut..... tanye le kobo di bendang

Kalu nak tawu ati budinya seseoghang.... tanye le kawannye
Kalu nak tawu bughuk baiknye oghang.... tanye lawannye.

Maleh betanye... sesat jalan
Maleh beusahe... lapo le jawabnye...

Tajuk ateh tu labun buwoh manggih... udoh ke lain peginye yak...

Kemaghin... elok je lepaih balik loho di semejid ... baghu nak ngeghen2kan badan... cadang kut dan le selelap duwe nak megholoh.... udoh le zaujoh kesayangan ni pulok nyuwit2 kaki ngajok pegi ngambit manggih. Aghi udoh le paneh menehin....
Ate kalu nak ikutkan mate... mawu taghe pejam je mawok metoka.... ghiso kaghang manggih tah ke mane... ape tah ke mane pulok, emphhh....

Dalam 10 menet tibe di dusun...aje beno weh kome... udoh meghanum masok belake buwoh manggih nih. Ghetu pegi nengok, nampo ghenik lagi putiknye.

Ate labun pasei manggih ni kome.....
Ade bidalan lagi manggih ni..."itam-itam sitampok manggih" aje beno luwonye itam tapi isi puteh melepok.
Ghalitnye manggih yang masok yg sedap... tapi yang benonye buwoh yang kegho kegho masok lagi sedap dan maneh. Tak caye terei le kome.
buwoh yang masok kegho kegho.... sedap, manih, ghangup

 Jaman bebudok dulu buwoh yg masok ghanum ghone itam bukan siyo sangat... pasei diye maneh masam2 sikit. Tapi buwoh yg kegho kegho lebih maneh, ghangup dan sedap. Tapi belakangpun sedap juge bebinat kena ghempit dengan ghantin dik mok....pasei.... ha..ha... mun udoh abih seluwo baju keghetang kena getoh manggih. Takat muke tangan keghetang tu biyase le. Aje meghetang le jawabnye mok teman... abih baju sekoloh kene getoh manggih.

Kalu makan manggih.. kena buwoh yg beso... ghalitnye ulehnye ade enam dan yg bebijik ada duwe. Tampuk bawoh pongong tu kalu ada nam... uleh isinye pun nam le juge.  Kalu buwoh ghenik takde biji... laju je nelannye. Tapi kompom kome telan bijinye teghuih yek. Beghak keghaih kate dik deme.
Sebenonye bila makan manggih...konyoh le sekali bijinye..sedap lemok2 lagi. Elok buwat ubat kate deme.


Ngambit manggih  ni pun ade caghe juge. Buwoh yg jatuh teghempaih ateh tanoh... tahan saghi je... kalu lambat makan diye jadi keghaih kematu. Jadi buwoh kena kait... kena guna pengait yg khas... kalu ijok pakat lebuh le... buwoh tak tahan sejuk... jangan simpan dlm peti aih.
Mane wagheh2 yang balik kg... kalu nak mawok balik buwoh manggih, jangan le ambit buwoh yang udoh masok ghanum...ambit yang kegho2 atopun mude sikit (yg penting udoh tuwe) dlm duwe 3 aghi elok le masoknye... dan lebih maneh ghasenye. Kalu bawok yg udoh itam masok ghanum... aghuih je sampei ghomah esoknye boleh buwat bola gof....ha..ha..

Kulit manggih  dighebuih elok
utk buwat ubat. Seknike penyakit boleh diasbabkan sembuh oleh Allah SWT daghi ayo ghebuih kulit manggih ni.

Gitu juge ayo ghebuih dawun manggih baguih utk ghawat daghoh tinggi. Teman selalu juge  muwatnya.
kulit manggih dikeghinkan sebelum dighebuih
caghik ghenik2. ughat daun jangan ambit

Caghenye:
Ambit 6 ke 7 lei daun manggih tuwe (ghone ijo tuwe pekat)
Basuh beghesih dan ghendam dengan ayo gagham kejap dan bileh elok2 dgn ayo lalu. Kendiyan caghik caghikkan (ughat dawun jangan ambit) ghebuih dgn 1 liter ayo betapih (jangan ayo paip ada keloghin) ghebuih dgn api pelan...ghenih lame lame.
Agok2 ayo udoh tinggei 3 suku... angkit dan sejukkan.
Kendiyan tapih dgn kain (tapih teh)
Buwat minum pagi petang mase peghut kosong dlm setengoh gelaih je. Baki simpan dlm peti aih. Panehkan suwam2 taim nak minum.
Boleh le nyube....
Wallahuaklam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan